Jak przygotować się do badania USG jamy brzusznej?

Jednym z najczęściej wykonywanych badań obrazowych jest badanie USG jamy brzusznej, do którego należy się odpowiednio przygotować. Chcemy bowiem, by wszystko przebiegło sprawnie, bez żadnych komplikacji, a dodatkowo diagnoza zgadzała się ze stanem faktycznym. Z tego względu lekarze przygotowali szereg zaleceń, które w znacznym stopniu ułatwią przeprowadzanie kontroli ultrasonografem wskazanych wcześniej miejsc. Co więc należy zrobić, by należycie przygotować się do badania USG jamy brzusznej? Czego powinniśmy unikać, jeśli chodzi o jedzenie i picie, by nie zakłócić przebiegu kontroli?

USG jamy brzusznej – jakie są zalecenia?

W przypadku, gdy lekarz nie wskaże inaczej, badanie należy wykonać na czczo, co oznacza jednocześnie, że ostatni posiłek powinno się spożyć 6-7 godzin przed jego rozpoczęciem. Przez ten czas można jedynie pić niewielkie ilości wody niegazowanej, najlepiej drobnymi porcjami. Ponadto, należy zaprzestać palenia papierosów oraz żucia gumy przez okres od ostatniego posiłku. Osoby, które mają problemy z trawieniem powinny wstrzymać się na dzień lub dwa przed planowaną wizytą u lekarza od jedzenia powodującego występowanie wzdęć. W szczególności powinno się unikać kapusty i grochu, napojów gazowanych typu coca-cola czy jogurtów. Jednak, gdy to niemożliwe zawsze można skorzystać z leków odgazowujących dostępnych w aptece bez recepty. Należy jednak pamiętać, by skonsultować się uprzednio z lekarzem, a same preparaty zażywać w dniu poprzedzającym diagnostykę USG jamy brzusznej.

Co można jeść przed USG jamy brzusznej?

Jednym z najważniejszych zaleceń przed przeprowadzeniem badania jest zachowanie diety lekkostrawnej. Oprócz wyżej wymienionych pokarmów, czyli kapusty, grochu, jogurtów i napojów gazowanych typu coca-cola powinno się unikać także: fasoli, tłustych potraw, jedzenia typu fast-food, wszelkiego rodzaju sosów, a także rzecz jasna alkoholu. Na ostatni posiłek przed planowaną wizytą u lekarza można wybrać chude mięso gotowane na parze czy w ten sam sposób przyrządzoną rybę.